loading...

Fiskebåten Asta av Smögen är byggd år 1916 på Ringens varv, Marstrand, i enepinnad ek i kravell på furuspant. Hon är idag K-märkt och den sista registrerade fiskebåten på Bohuskusten i sitt slag med stävroder, däcksvinsch och semidiesel (tändkulemotor).

Asta var, när hon kom till Oscar Frölander på Hönö Klôvva, en föregångare med höga fribord och brädgång, vilket behövdes i snurrefisket på Doggers bank. 1920 fick Asta, som första fiskebåt, elektrisk belysning.

1981 övertogs Asta av den idéella föreningen Tôllar ô Seiel, som har som mål att se till att hon bevaras i den form hon och hennes många systrar hade, då de utgjorde kärnan i den svenska fiskeflottan. För att klara detta ekonomiskt, har vi tagit ut olika grupper på fisketurer och andra typer av utflykter i vår vackra skärgård. Astas besättning, som utgörs av föreningens medlemmar, arbetar helt idéellt.

Lyssna och se videon med Andreas Grega som spelades in ombord på Asta.

Läs mer här!

Sippans Bu

Sippans Bu, vid Tångekilen, är föreningens klubblokal. Bue är en kopia av ett magasin, byggt 1878, från sillperioden 1877-1904.
Framför bue, vid bugangen, ligger några av TôS
allmogebåtar, bohusjôllar, som används av föreningens medlemmar. De ger också en riktig prägel på ett kulturellt värdefullt område.
Sippans Bu är en mötesplats för strannes fôlk men även en bra plats för privata träffar.

Hyr gärna Sippans Bu.
Sippans Bu kan rymma upp till 45 personer, man sitter i en mysig miljö på andra våningen och har kök och toalett på bottenvåningen. Mer infomation hittas här!