loading...

Mitt namn är Heikki Koskelainen och jag är uppvuxen i Kungshamn men flyttade i tonåren härifrån. Ett antal år senare flyttar jag tillbaks.

 

Som flera med mig är man medveten om att det är en underbar plats att bo på. Men det behövs nästan en tids frånvaro för att verkligen förstå hur vackert och exotiskt det är längs Bohuskusten.

 

I mitt skapande är det naturen, bildkompositionen och framförallt ljuset som är mina arbetsredskap.Jag arbetar med helt oredigerade foton.

Ljuset är helt annorlunda hos oss till skillnad från övriga Sverige, vilket skapar extra bra förutsättningar.

Fotograferandet kom in i mitt liv ganska sent, först hösten 2011. Känslan för färg och form har jag alltid haft. Tidigare i mitt liv handlade det mest om att komponera matanrättningar.

Jag har ingen utbildning inom fototeknik eller konst utan går bara på min inneboende känsla. Min farmors far var professionell fotograf i Paris och i Finland. Min farfar hade en stor passion att skapa konstverk som utrycktes främst i form av träskulpturer. Min far är även han konstnärlig och har en stor känsla för fotografi och att tillverka konstverk av olika material.

Känslan och naturligheten i mitt fotograferande kan ha med mina gener att göra, jag vet inte, men jag mår bra av att fota och det skänker mig en stor glädje.

Vad som är fotokonst finns det många tolkningar kring. I mitt skapande är det de vackra eller annorlunda fotot som betraktaren tycker om och skulle vilja pryda sitt hem med eller exponera för sig själv eller andra.

Ögonblicket då det konstnärliga fotot skapas kommer aldrig mer tillbaks vilket gör denna konstform unik.