Almanackan BOHUS COAST 2023 kan beställas nu. Läs mer.

 

 FJÄLLBACKA.

loading...

Det lilla idylliska fiskeläget Fjällbacka är omgivet av branta höga berg beläget vid en fjord. Orten har blivit litteraturens och filmens högborg längs Bohuskusten.

 

Filmatiseringen av Ronja Rövardotter kring den berömda Kungsklyftan som går genom Vetterberget och filmstjärnan Ingrid Bergman bodde här vid sina besök i Sverige.

 

Den kända författarinnan Camilla Läckberg från Fjällbacka vars böcker handlar om Fjällbacka har haft stor betydelse för turismen till området.

 

Orten har sitt ursprung från 1600-talet och namnet kommer från det stora berget tillika fjället. Fjällbacka har en vacker skärgård med Resö i norr till Hamburgsund längre söderut. Ansjovis är väl bekant för de flesta och den har sitt ursprung här.

 

Nära Fjällbacka finns även Tanums Världsarvsområde med hällristningsplatserna Fossum, Viltlycke, Aspeberget och Litseby. De äldsta hällristningarna är daterade till 1800 f.kr.

 

Från Fjällbacka kan man ta en skärgårdsbåt till Väderöarna vilket är en ögrupp beläget 13 km västerut från orten. Väderöarna består av ett stort antal skär och klippholmar i Skagerack.

 

Det finns mycket att se och uppleva i Fjällbacka och i närheten av Fjällbacka finns Grebbestad och Tanum.

Se bilder från Fjällbacka Skärgård här. (Ni länkas vidare till Facebooksidans album om området)

Turismnyheter  om Fjällbacka här.

Boende
Matställen

Naturupplevelserna
Upplevelser topp 5

 

 

På kartan längst ner bredvid väderkartan kan ni genom att klicka och föra "mansfiguren" över kartan få en virtuell promenad i Fjällbacka.

 

Karta över Fjällbacka hittas här! Utöver karta finns information om väder, trafik, foton och webbkameror på samma länk.

 

Fotografer: Anna Lÿnx, Eric Wigard, Theresa Johansson och Heikki Koskelainen


GPS
WGS84: N 58° 35.9199', E 11° 16.8995'
Decimal: 58.5987, 11.2817

klart.se